Onnellisuus on käsitteenä sellainen, että se askarruttaa monia ja keinoja onnellisuuden löytämiseksi on niin monia, että on hankala tarjota yksittäisille ihmisille selvää ratkaisua. Onnellisuus koetaan nykyään saavutettavan itsensä kehittämisen kautta ja siten, että tekee asioita, jotka kokee merkitykselliseksi. Aiheesta on tarjolla valtavasti erilaista materiaalia niin kirjallisena kuin myös muissa muodoissa.
Onnellisuutta voidaan käsitellä esimerkiksi erilaisten luentojen aiheena ja se onkin varsinkin nykyaikana noussut suosikkiaiheeksi monella luentoja järjestävällä taholla. Onnellisuudesta ovat puhuneet esimerkiksi psykologit, filosofit ja kokemusasiantuntijat. Se on myös noussut monelle itseisarvoksi yhteiskunnassa. Kun aiemmin menestyksen merkki oli materiaalinen omaisuus ja raha, nyt siitä kertoo enemmänkin vapaa-aika, onnellisuus ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Osa filosofeista ja psykologeista on kuitenkin sitä mieltä, että tämä ainoastaan lisää pahoinvointiamme ja jatkuva onnen etsintä saa aikaan riittämättömyyden tunteen.
Luentoja onnellisuudesta ja itsensä kehittämisestä
Luentoja esitetään yleensä erilaisten tilaisuuksien, kuten messujen yhteydessä ja hyvinvointitapahtumissa. Näitä esitellään sivustolla omassa artikkelissaan. Luentojen lähtökohta on käytännössä täysin riippuvainen siitä, kuka ne pitää. Filosofinen ja kokemukseen perustuva kanta onnellisuudesta ja itsensä kehittämisestä eroavat usein täysin toisistaan, vaikka molemmissa saattaakin olla sama päämäärä. Luennoitsijasta kannattaa siis ottaa etukäteen selvää ja sitä kautta miettiä onko käsiteltävä aihe sellainen, että sitä haluaa kuunnella.
Myös se missä luennot pidetään, vaikuttaa luonnollisesti siihen, minkälaista sisältöä niissä on. Esimerkiksi yliopistoilla fokus on usein tieteessä, ja aihetta saatetaan käsitellä psykologisesta, fysiologisesta ja filosofisesta näkökulmasta. Taustalla on kuitenkin usein vahvaa tieteellistä näyttöä ja puhumassa ovat yliopistolla ansioituneet tutkijat tai henkilöt, jotka ovat muutoin tieteellisesti aiheeseen perehtyneitä. Mikäli luennot taas pidetään tapahtumassa, jossa on selkeästi tietty intressi, ohjaa tämä myös luentojen aiheita erilaisiin suuntiin.
Workshopit tarjoavat käytännön työkaluja
Itsensä kehittäminen ja onnellisuus voi olla haastavaa ymmärtää pelkän teorian avulla ja siihen löytyykin apua erilaisista workshopeista eli työpajoista. Nämä yhdistävät usein lyhyen teoriaosuuden, jonka jälkeen käsiteltyä asiaa lähdetään työstämään käytännössä. Teoria voi painottua esimerkiksi siihen, mitä meditaatio kehittää ja minkälaisia kokemuksia meditaation aikana voi syntyä.
Työpajat ovat usein rajattuja kooltaan, sillä niiden tarkoituksena on mahdollistaa henkilökohtainen opetus ja mahdollisuus kysyä tarvittaessa. Erityisesti niille, jotka ovat aiheesta kiinnostuneet, mutta eivät tiedä siitä paljoa, työpaja tarjoaa erinomaisen keinon tutustua aiheeseen. Työpajoissakin käytännön osuus vaihtelee melkoisesti, sillä kyseessä on laaja aihe ja jokainen työpajan vetäjä käsittelee sitä omista lähtökohdistaan.