Onnellisuuteen ja itsensä kehittämiseen on tarjolla monia eri keinoja, joista esimerkiksi kirjallisuus tarjoaa hyviä vaihtoehtoja. Filosofit ovat jo tuhansien vuosien ajan yrittäneet selvittää hyvän elämän ja onnellisuuden salaisuuksia. Asiasta on kirjoitettu satoja teoksia, joista osa käsittelee onnellisuutta hieman pohdiskelevammalla ja filosofisella otteella, kun taas osa on keskittynyt erikseen neuvomaan lukijoita onnellisen elämän ja itsensä kehittämisen polulle.
Erityisesti 2000-luvun puolella erilaiset itseapu- tai paremmin tunnetut self help -teokset ovat yleistyneet. Kirjoittajana voi toimia alan ammattilainen, tai asiaan perehtynyt kokemusasiantuntija. Kirjallisuudessa voidaan myös käsitellä hyvää elämää ja onnea hyvin vaihtelevilla skaaloilla. Jotkut teokset ovat keskittyneet laajaan, jopa yhteiskunnalliseen onneen. Toisissa taas voidaan perehtyä suppeaan aiheeseen, esimerkiksi onnellisuuteen työpaikalla, perheessä tai jossakin tietyssä hankalassa elämänvaiheessa, kuten ruuhkavuosina.
Miten kirjallisuus auttaa?
Kirjallisuuden avulla voi pyrkiä kehittämään itseään ja saavuttamaan onnellisen elämän monin eri tavoin. Omat lähtökohdat ratkaisevat sen, minkälaisen kirjallisuuden pariin hakeutuu. Mikäli on kiinnostunut onnellisuudesta ja hyvästä elämästä enemmän abstraktina ilmiönä ja haluaa lähestyä aihetta neutraalista lähtökohdasta, kannattaa perehtyä esimerkiksi antiikin filosofien teoksiin, joista löytyy hyvinkin laajakirjoista pohdintaa siitä, minkälaista on olla onnellinen ja miten miten voi elää hyvän ja henkisesti rikkaan elämän.
Antiikin filosofeista esimerkiksi Aristoteles pohti paljon filosofista etiikkaa ja hänen teoksensa Nikomakhoksen etiikka on varmasti yksi varhaisimpia kirjallisia julkaisuja, joiden avulla pohditaan onnellisuutta ja hyvää elämää. Teosta pidetään myös länsimaisen etiikan kulmakivenä ja se on aiheesta kiinnostuneille suositeltavaa luettavaa.
Noin 2000 vuotta myöhemmin onnellisuus ja hyvä elämä on edelleen mysteeri ja monet tämänkin päivän filosofit ja suuret ajattelijat ovat miettineet sen merkitystä. Lähtökohtia on hyvin erilaisia, muun muassa nihilistinä tunnettu 1800-luvun filosofi Friedrich Nietzsche oli sitä mieltä, että moraali ja siitä kumpuava hyvä tahto, mahdollisesti myös onni oli heikkojen keksintö, jota he käyttivät tekosyynä pärjätäkseen yhteiskunnassa. Friedrich Nietzsche kirjoitti useita teoksia ja muun muassa Näin puhui Zarathustra on jäänyt historiaan niin moraalia kuin olemisen merkitystäkin pohtivana kirjana.
Nykyajan kirjallisuutta
Nykyajan kirjallisuudessa onnellisuudelle ja itsensä kehittämiselle voi löytää enemmän konkreettisia ohjeita, mutta edelleen monet tarkastelevat asiaa mielellään myös ilmiönä. Mikäli kirjallisuudesta kaipaa enemmän apua onnellisuuteen on esimerkiksi suomalainen Tommy Hellsten käsitellyt onnellisuutta paradoksien kautta kirjassaan Saat sen mistä luovut. Siinä on mukana myös tietynlaisia raamatullisia viittauksia, mutta lukija voi tulkita tekstiä omalla tavallaan.
Myös hengellinen johtaja Dalai Lama on kirjoittanut kirjan Onnellisuuden taito, jossa onnea toisaalta pohditaan juuri ilmiönä ja toisaalta siinä autetaan lukijaa pääsemään alkuun oman onnen etsimisessä.
Kuinka löytää oikea kirja?
Oikean kirjan löytää ainoastaan lukemalla ja laajentamalla omia horisonttejaan. Kun kirjallisuuteen tutustuu, alkavat oma toiveet ja mielipiteet yleensä myös hahmottua paremmin ja niiden avulla voi löytää itselleen sopivan kirjan.